Specialized Diverge - a kedvenc gravel kerékpárunk

létrehozva: 2018.10.25

 

specialized diverge kerékpár

 

"SHOCKINGLY FAST. SERIOUSLY FUN." 

 

 

Ahol a burkolt út véget ér, ott kezdődik az igazi öröm. Ezért van szükséged egy bringára, ami minden körülmény közt a legjobban teljesít, legyen szó világ körüli túráról, erdei aszfaltútról, a kedvenc ösvényedről vagy egy jó murvás csapatásról. Ez az új Diverge!

 

 

Az újratervezett koncepció az „Open Road Geometry” nevet kapta, Úgy jellemezhetnénk, hogy a Specialized Diverge egy modern trail bringa országúti verziója.  A széles palettán, a Diverge E5 belépő modell és csúcsot jelentő S-Works verzió között lépésről lépésre tágul ki felhasználási terület és fokozódik végletekig az élmény.

Következő cikkünkben igyekeztünk számba venni, mit is nyújt a Diverge belépő kategóriája, és milyen lépéseken át, milyen műszaki megoldásokkal juthatunk el a Diverge paletta felső szegmensébe, azokhoz a modellekhez, amelyeken olyan érzésünk támad, mintha a gravel kerékpár közt is létezne össztelós kategória.

 

A Diverge Sokoldalú

  

A Diverge Gyors

 

A Diverge Örömteli

 

 

A Diverge család három alumínium és négy karbon vázas modellt tartalmaz. Minden modellre jellemző a tökéletes geometriából eredő megbízható irányíthatóság és könnyű kezelhetőség. A belépő szintű Specialized Diverge E5, a magasabb felszereltségű Specialized Diverge E5 Elite és a már Future Shock–al felszerelt Specialized Diverge E5 Comp alumínium vázra épülnek.

Az E5 Premium Aluminium jelenleg a legjobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkező alumínium alapanyag a Specialized vázépítési gyakorlatában. A speciális ötvözet +15% húzószilárdság-növekedést eredményez az általánosan vázépítésre használt 6000-es  alumíniumokhoz képest. A hatékony alumínium csőmegmunkálás és hegesztési technológia eredményeként egy változó falvastagságú és keresztmetszetű, könnyű, csőkapcsolatoknál mégis merev vázat kapunk. Az alapanyag, a váz keresztmetszetek és minden részlet maximális harmóniában van a megcélzott felhasználási területtel és kívánalmakkal. A villa – a lábak és a nyak is – Fact karbon alapanyagú. A karbon anyag alkalmazása nem csak a súlycsökkentés miatt lényeges, sokkal fontosabb kihangsúlyozni a rezgéselnyelő képességét, ami a magas komfort elengedhetetlen összetevője.  Az alumínium vázas Diverge -eket maximálisan 38 mm szélességű külsőkkel szerelhetjük.

 

specialized diverge kerékpár

 

A 2x8 sebességes Shimano Claris szettel szerelt Diverge E5 kerékpárhoz képest a Diverge E5 Elite 2x10 sebességet kínál Shimano Tiagra szettel.

Ha komfort tekintetében is szeretnénk előre lépni, a Shimano 2x11-es 105 szettel szerelt Diverge E5 Comp kerékpárban elhelyezett, Specialized által kifejlesztett Future Shock jelent egy nagy ugrást.

 

specialized diverge future shock

 

 

Az útminőséghez beállított guminyomás mellett sokkal nagyobb fegyvert is kapsz a magas komforthoz: a Diverge felhasználási területéhez igazított, progresszív rugózású Future Shock gondoskodik az igazi kényelemről és a magabiztos kezelhetőségről. Ez a rugózó elem kisimítja alattunk az utat, könnyed kerékpárkezelést tesz lehetővé, és ennek folyományaként tehermentesít minket. A Future Shock előnye, hogy a rugózó elem érdemben nem változtatja meg a kerékpár tökéletesre hangolt geometriáját és a kiváló irányíthatóságot, miközben 20 mm mozgást engedélyez. A  Future Shock-kal olyan élményt élhetünk át rossz úton vagy terepen történő kerékpározás során, mintha egy teleszkópos kerékpáron ülnénk.

 

"Hadd mutassuk be a Future Shock off-road verzióját. Nem csak kisimítja alattad az utat, hihetetlenül kiszámíthatóvá teszi a kerékpár irányítását is. Ez annak köszönhető, hogy a tengelytáv és a fejcsőszög nem változik, amikor a Future Shock dolgozik, így minden esetben a megszokott módon történik a kanyarodás. A Roubaix-n használt verzióval ellentétben a Diverge-et a progresszív rugózása képessé teszi a keményebb terep leküzdésére is."

 

A következő nagy ugrást a karbonvázas verziók nyújtják. Ahogy a villa estén is kiemeltük, a súlycsökkenés mellett a rezgéselnyelés és a komfort ugrásszerű növekedését biztosítja ez az alapanyag.

Ugyan a Specialized karbonváz építési gyakorlatában már vannak újabb szövetmegoldások (Fact 10R, Fact 11R, stb.), de a gravel felhasználáshoz továbbra is a Fact 9R tulajdonságai passzolnak, így az S-Works verziót leszámítva a karbon modellek ezzel a vázzal készülnek. A Fact 9R szövetmegmunkálása hajtás szempontjából kiváló merevséget, emellett pedig magas komfortot is nyújt. Itt már minden modellbe 42 mm szélességű külső szerelhető. A karbonvázas modellek közül a legkedvezőbb árú a Specialized Diverge Sport. A  Shimano 105 szett itt meghajtás és váltás szempontjából majdnem teljes, amit azért tarunk fontosnak kiemelni, mert a 105 szettnek megfelelő hidraulikus tárcsafék is ennél a modellnél lép be a palettára. Ezt nem, mint műszaki csemege vagy érdekesség tartjuk fontosnak kiemelni, sokkal inkább azért, mert nagyobb igénybevétel esetén a hidraulikus tárcsafék finomabb kezelhetősége, jobban adagolható fékereje nagy előnyt jelent. „Rendeltetés szerű használat”, azaz sok gravel és terepezés esetén a hidraulikus tárcsafék nagyon sok terhet vesz le a kézfejről és a felsőtestről, ami már rövid távon is komoly teljesítménynövekedést okoz.

És hogyan tudjuk tovább fokozni az élményt? A karbonvázas, Shimano Ultegra szettel szerelt Specialized Diverge Comp modell az előbb sorolt komfort és teljesítménynövelő részletek mellett a szintén saját fejlesztésű, egyedi és extra komfortot adó Specialized CG-R karbon nyeregcsővel érkezik, a „Smoother is Faster” szlogen jegyében. A karbon nyeregszár kiegészül egy Zertz rezgéselnyelő betéttel, és az egyedi alaknak köszönhetően a nyeregcső ~18 mm mozgást, alakváltozást is engedélyez. A Diverge Comp kerékpárral érkeztünk el az írás elején beharangozott „összteleszkópos” gravel kerékpárhoz a teljesítményt és a komfortot tekintve.

A palettán még két modell található, a Specialized Diverge Expert és az S-Works Diverge verziók. Ezek felszereltségben lépnek még feljebb, kerekek, váltás és hajtás terén, és természetesen súlyban pedig lefelé mozdulnak a mérlegelésen.

 

 

specialized diverge női

 

A Specialized "Womens Diverge" néven hölgyek számára is kínál gravel kerékpárokat. Ezek a modellek vázgeometriában és felszereltségben ugyan nem térnek el a férfi modellektől, de a "women specific" kiegészítők az egyedi, női adottságokhoz vannak hangolva. Hölgyek számára elérhető alumínium vázzal és karbon villával, a korábban a férfi verziónál ismertetett felszereltséggel a Women’s Diverge E5, a Women’s Diverge E5 Elite, a Future Shock-al szerelt Women’s Diverge E5 Comp, és a karbonvázas Women’s Diverge Sport.  

 

 

 

Specialized Diverge árak / Specialized Diverge paletta IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Specialized Diverge méretek / Specialized Diverge mérettáblázat IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!