Bulls Harrier 1 kerékpárteszt: etalon országúti

létrehozva: 2017.05.06

Bulls teszt a Bikemag.hu-n.

Szöveg és fotók: Takács Tamás / Bikemag.hu

http://bikemag.hu/magazin/hirek/bulls-harrier-1-kerekparteszt-etalon-orszaguti

 

Őszintén nem gondoltam vonna, hogy a tavaszi országúti tesztdömpingben pont a Bulls Harrier 1 lesz az egyik olyan kerékpár, amit etalonként jegyezhetünk fel kategóriájában. Pedig a kedvező árú hobbi országúti bringák között ez az egyik legjobb választás a piacon!

 

Bulls Harrier 1 kerékpárteszt

 

 

Országúti bringások körében a Bulls márkanév nem cseng túl jól, helyesebben fogalmazva nem annyira ismert. Ideje megismerni… Az 1995-ben alapított német gyár innovatív megoldásainak köszönhetően főleg ez e-bike-ok világában és a mountain bike szegmensben tölt be vezető szerepet a kerékpáros piacon. Az egyik legnagyobb európai cégcsoport, a ZEG tagja, így nem meglepő, hogy olyan áron képesek kínálni kerékpárjaikat, melyek versenyképesek az online áruházakkal, sőt, egyes esetekben alá is tudnak menni ezeknek! És ez az országúti bringáikra is igaz!

 

Bulls_Harrier_1_kerekparteszt_002

 

Szintén érdemes megemlíteni, hogy raktározási rendszerüknek köszönhetően óriási árukészletet képesek rövid idő alatt mozgósítani, így a kerékpárüzletben megrendelve egy bringát hamarabb ideérhet a kiválasztott modell, mint akár online megvásárolva. Magyarországon a Speed-Way kerékpárüzletben rendelhetők ezek a kerékpárok, akár a Bulls Harrier 1 alumínium vázas országúti is, ami teljes Shimano 105 szettel 349 000 Ft-ért már papíron is jó vételnek tűnik, a teszt pedig rátett még egy lapáttal erre a megállapításra.

 

Bulls_Harrier_1_kerekparteszt_006

 

Nyugat-Európában az 1000 euró környéke nagyjából a belépő kategóriát jelenti az országúti bringák világába, aki egy jó minőségű és szép kezdő bringát szeretne, ezen az árszinten válogat. Nálunk más a helyzet, hiszen vannak, akiknek szenvedélyük a kerékpározás, de ennél komolyabb összeget nem tudnak elkülöníteni erre a célra. Ők már különbséget tudnak tenni kerékpár és kerékpár között, továbbá fontos az is, hogy szeretett kétkerekűjük tartósan működjön. Ezeknek az igényeknek egy jó alumínium váz és egy Shimano 105 vagy Tiagra szett eleget tehet.

 

Bulls_Harrier_1_kerekparteszt_012

 

Az alumínium váz a katalógusban nem kecsegtet semmi különössel, pedig van egy nagyon fontos tulajdonsága: a legtöbb konkurens modellhez képest kimondottan kényelmes. 7005-ös aluból, duplán húzott csövekből épül, ami sztenderd ebben a kategóriában, viszont a középrész mögé szerelt direct mount fék egyáltalán nem megszokott. (A Bulls országútikra egyébként ez egyöntetúen jellemző.) Az így megnövekedő fékerőből nem sokat éreztem, viszont a támvillákat merevítő fékhíd elhagyása annál inkább megmutatkozik a bringa karakterében. Kényelmesebb lett így az alumínum váz, hiszen a kevésbé merevített támvillák nagyobb rugalmas alakváltozásra képesek, jobban tolerálják az úthibákat.

 

A karbon villa így harmóniában teszi a dolgát a vázzal, gyakorlatilag ki merem jelenteni, hogy a Bulls Harrier 1 egy átlagos karbonváz komfortját adja, még ha nem is annyira merev. A hobbi célra szánt alumínium vázaknál azonban inkább a ridegségre szoktunk panaszkodni, sokkal kevésbé zavaró, ha mondjuk csavarodik annyit, amit esetleg Marcel Kittel már nehezményezne a Quick Step-es csapatbicónál. A váz amúgy kategóriájában egyáltalán nem nyúlós, sőt. Tapered fejcsővel rendelkezik, a középrésznél is nagy átmérővel csatlakozik be az alsócső. Természetesen a bowdenek belül futnak, letisztult külsővel rendelkezik és az élénk design is jól mutat.

 

Geometriáját tekintve ami mindennél fontosabb, hogy 9 (!!!) méret közül válogathatunk, két centis különbségek vannak a váz magasságában és nagyságrendileg egy centinként változik a vízszintesen mért felsőcsőhossz. Ez megkockáztatom, hogy egyedülálló ebben a kategóriában és nagyon vonzó tulajdonság, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy ki tudjuk választani a számunkra pontosan megfelelő méretet, nem kell kompromisszumot kötnünk. Ráadásul szerencsés egybeesés, hogy a Speed-Way Kerékpárüzletben megfelelő segítséget is tudnak nyújtani a kerékpár személyre szabásában.

 

A felszereltségben sincs kompromisszum, teljes Shimano 105-ös szett. A 349 000 Ft-os árcédulára nézve ez megint csak üdvözítő, tökéletesen működő alkatrészcsaláddal van dolgunk, ráadásul ugyanúgy 2×11 sebességfokozatból gazdálkodhatunk, mint a milliós bringákon. Konkrétan ez 50-34 kompaktot jelent elöl és 11-28-at hátul, ami ideális mindenféle domborzati viszonyok között. A strapabíró Shimano RS010 kerékszett ebbe a bringába ideális, és még ezzel a nem könnyű modellel is megmarad a komplett bringa 9 kiló alatt, pedál nélkül 8,7 kg, ami tisztességes ezen az áron.

 

A kiegészítők közül az alumínium kormányról érdemes írni pár sort, ugyanis kompakt hajlítású, talán az FSA csinált hasonlókat először. lényege, hogy nincs nagy különbség mélységben a fékkar és az alsó fogás között. Hobbikerékpárosok számára ez okos megoldás, hiszen ők nem különösebben szeretik a mély alsó fogást, ami tulajdonképpen versenyeken szükséges csak. Így azonban van egy kicsit mélyebb, aerodinamikusabb opció, amivel gyorsítani is hatékonyan lehet. A stucni, nyeregszár és a nyereg is Bulls feliratú modell, jó minőségű alkatrész egytől-egyig.

 

Menet közben a barátságos váznak és a remekül működő váltásnak köszönhetően remekül éreztem magam. A geometria kiforrott, semmi különös. Nem olyan robbanékony, merev, mint egy jóféle karbonvázra, könnyű kerekekkel épített bringa, de ha olyan lenne, az maga lenne a csoda… Ebben a kategóriában ha egy bringába nem nagyon lehet belekötni, az már komoly dicséret. Ha ráadásul kimondottan pozitív tulajdonsága is van, az még jobb, ha kettő, annál inkább. Nos a Bulls Harrier 1 az alumníum vázas kerékpárok közül kimondottan komfortos és 9 különböző méretben kapható. Az alkatrészcsalád tökéletesen teszi a dolgát, az áttételezés ideális, a kompakt kormány is jó ötlet. Szerintem még jól is néz ki. Szóval akinek felkeltette az érdeklődését, ne habozzon, ennyi pénzért jobbat nem talál.

 

bulls_akcio_1

 

Vázméretek: 48/50/52/54/56/58/60/62/64 cm
Származási ország: Németország/Tajvan
Vázgarancia: 5 év
Alkatrész-garancia: 1 év
Ajánlott fogyasztói ár: 349 000 Ft

Műszaki adatok:

Váz+villa Karbon
Kormánycsapágy Félintegrált
Hátsó váltó Shimano 105 RD-5800-SS 11s
Fékváltókar Shimano 105 ST-5800
Első váltó Shimano 105 FD-5800
Középcsapágy Shimano 105 SM-BB72-41B Press Fit
Hajtómű Shimano 105 FC-5800 Compact
Fogaskeréksor Shimano 105 CS-5800 11-28T
Első fék Shimano 105 BR-5800
Hátsó fék Shimano 105 BR-5810R
Nyereg BULLS
nyeregcső BULLS
Lánc Shimano CN-HG600-11
Kerékszett Shimano WH-RS010
Külsők Schwalbe Lugano
Gumi méret 25-622 (28 x 1,00)
Kormány Aluminium-Compact
Kormányszár BULLS
Súly ca.8,9 Kg

 

Geometria:

bulls_geo