RETÜL BIKE FIT - KERÉKPÁR TESTRESZABÁS, BIKE FITTING

létrehozva: 2020.03.02

bike fitting budapest

 

 

RETÜL BIKE FIT

DATA DRIVEN, PERSONALLY CRAFTED

"Retül Bike Fit makes riding more enjoyable by making you more efficient while reducing the chance of injury and increasing comfort on the bike."

 

 

A Retül Bike Fit hatékonyabbá és élvezetesebbé teszi a kerékpározást, csökken a sérülés esélye és növeli a komfortot a kerékpárod nyergében. A mérés és beállítás során a magasságodhoz, testarányaidhoz, és egyéb fizikai adottságaidhoz (pl. hajlékonyság ill. egyéb korlátok) állítjuk be a kerékpárod, a hozzád legjobban igazodó kiegészítőkkel.

Tehát a kényelmetlen, rosszul beállított kerékpárt, nyerget vagy hajtási pozíciót nem elviselni vagy megszokni kell, hanem mindezeket hozzád hangolni, igazítani, hogy egy biomechanikailag tökéletes pozícióban, kényelmesen és hatékonyan kerékpározhass.

 

 

bike fit ár

 

 

A FOLYAMAT CÉLJA:

 

Megnövekedett kényelem -függetlenül attól, hogy milyen szinten kerékpározol, a kényelem nélkülözhetetlen a kerékpáron eltöltött hosszabb idő fenntartásához.

Sérülések megelőzése - a helyes testhelyzet és a kerékpáron elfoglalt pozíció nagy szerepet játszik az erőátadás optimalizálásában, a káros hatások kiküszöbölésében, így végeredményben a fájdalom és a sérülések megelőzésében.

Teljesítménynövekedés - A kerékpáron elfoglalt optimális pozíció nem csak növeli a kényelmet, de maximalizálja a hajtásra fordítható erőt és azt hosszú időn keresztül fenntarthatóvá teszi.

 

MI A RETÜL FIT?

 

A Retül Bike Fit több, mint egy kerékpár-testreszabás, ez egy olyan folyamat, melynek keretein belül megismered a testedet és a lehetőségeid, a fájdalmak kiváltó okait és azt, hogy a kerékpárral megfelelően kialakított kapcsolat hogyan segít elérni kerékpáros céljaid. Mindezt digitálisan is tudjuk rögzíteni, amely mérhetővé teszi a változásokat. 

 

 

HOGY MŰKÖDIK?

 

 

1. LÉPÉS:

A folyamat első lépése a kerékpáros céljaid rögzítése, a tested fizikai tulajdonságainak és képességeinek felmérése, a mérések és tapasztalatok kiértékelése.

A Retül Bike Fit során egy rövid beszélgetéssel kezdünk a kerékpározási/sportolási szokásaidról, céljaidról, és az esetleges panaszokról, hogy a végén egyéni, személyre szabott végeredmény születhessen. Igyekszünk teljesen feltérképezni a kiindulási állapotot és az előzményeket. (Mikor kezdtélk kerékpározni, milyen gyakran kerékpározol és milyen időtartamot kerékpározol? Volt-e komolyabb sérülésed, műtéted? stb.)Ezek összesítése után pontosítható a folyamat célja.

 

 

A beszélgetést egy anatómiai felmérés követi. Hajlékonyságot, az izmok kötöttségét, kar és lábhossz különbséget mérünk, melyek eredményei fontos szerepet játszanak a beállítás során. Különös figyelmet fordítunk egyrészt a lábfejre, másrészt a medencére, ugyanis a nem megfelelő  támogatás önmagában is sok probléma forrása. Ez a felmérés kulcsfontosságú a beállítás későbbi sikeréhez, hiszen ezek az adottságaid a kerékpár nyergében ülve is meghatározók.

  

2. LÉPÉS:

A következő lépésben a kerékpárodon ülve felszerelünk rád 8-8 érzékelőt a jobb és bal oldaladra, és ezek a kis jeladók szolgáltatnak információkat a Retül Vantage Motion Capture rendszer által. A Retül Vantage rendszert valós idejű, háromdimenziós adatok gyűjtésére használjuk, ami minden egyes pedálfordulat után, dinamikusan változó adatcsomagot szolgáltat.

 

 

3. LÉPÉS:

A mérés során a valós idejű adatokat a Retül a saját szoftverbe ágyazza és dolgozza fel. A mért eredményeket, saját megfigyeléseinket és az előzetes felmérés eredményeit mindig összekötjük azzal,  amilyen pozíciót a kerékpáron elfoglalsz.  

Az elemzés során, kerékpározás közben mérjük fel pozíciód, hajtási stílusod. Ez további információkkal szolgál a szükséges változtatásokhoz. így értékelhetjük ki a számadatokat és ezek segítségével kordinálhatunk téged a hatékony testhelyzet eléréséhez.

 

A kerékpáron két fő szempontból vizsgáljuk a pozíciódat:

Oldalirányból nézve keressük meg a megfelelő nyeregpozíciót és súlypont elosztást a kerékpáron. Mérjük a felsőtest szögét és beállítjuk a legideálisabb kormánypozíciót, amely hosszútávon fenntartható a vállnak a hátnak és a karoknak.

A kerékpár síkjában a kiegyensúlyozott hajtást, a hajtás szimmetriáját figyeljük. Az ember alapvetően aszimmetrikus, a kerékpár és a hajtás ezzel szemben szimmetrikus mozgást követel tőlünk. A kapcsolódási pontoknál (talp – cipő - pedál) kell megteremteni az összhangot, máskülönben ízületi és izomfájdalom, jelentkezhet. Apró változtatásokkal igyekszünk a cipőt, stoplit úgy hangolni, hogy az tökéletes közvetítő elem legyen közted és kerékpár között. Figyeljük a lábfej állását, a térd mozgását és a csípő csavarodását, elbillenését.

 

 

 

A folyamat végeredményeként „rádszabjuk” a kerékpárod. A két véglet, amelyek között te is meg fogod találni a pozíciód: kényelmes fitness pozíció, mely hosszútávon is komfortérzetet biztosít és a nagy teljesítmény átadására alkalmas, a kerékpáron aero pozíciót biztosító és a kerékpárt kezelést előtérbe helyező beállítás. A két végpont között találod majd magad, igazodva a képességeidhez, lehetőségeidhez és céljaidhoz. Más beállítást használunk egy túra-országútisnál, mint egy teljesítményorientált versenyzőnél. Az igények és a beállítások is módosulhatnak később is attól függően, ha az edzés mennyisége és intenzitása változik majd, továbbá ha saját adottságaid és lehetőségeid (testsúly, sérülés, stb.) változnak. 

 

 4. LÉPÉS:

A végső és hatékony testhelyzet elérése után a RETÜL ZIN eszköz segítségével  beszkenneljük a helyesen beállított kerékpárt. Ez egy olyan referencia adatcsomagot hoz létre, amelyre a jövőben hivatkozhatsz, annak eredményeit felhasználva a továbbiakban más kerékpárjaid is könnyen és gyorsan beállíthatóak lesznek.

 

 

 

Fontosnak tarjuk kiemelni, hogy a folyamat végére nem egy kerékpárt vagy egy kerékpár márkát szeretnénk neked eladni, hanem abban segítünk, hogy az aktuális kerékpárodból és magadból a legtöbbet hozd ki, illetve irányt mutatunk a továbblépéshez.

Egy sikeres testreszabás eredményeképpen a kerékpár gyakorlatilag „eltűnik” alattad, így pedálozás közben csak a saját képességeid lesznek meghatározók, és kiaknázhatod a magadban rejlő lehetőségeket.

 

 

VISSZAJELZÉS ÉS UTÁNÁLLÍTÁS

 

Minden Retül Bike Fit mérés után, megbeszélt időpontban visszajelzést várunk tőled, hogy felülvizsgáljuk és amennyiben szükséges, finomítsunk a beállításon. Válaszolunk felmerülő kérdéseidre, hogy még többet hozhass ki magadból.

 

 

 

A Specialized korábbi bike fitting programját, a Body Geometry Fit-et az emelte a többi Bike Fit rendszer fölé, hogy nem statisztikai alapon tesz ajánlást a kerékpár beállítására, hanem pontos feltérképezéssel nyújtja a legjobb támogatást az egyéni tulajdonságokhoz szabva. A Retül Bike Fit ezt bővítette ki digitális szkenneléssel és adatrögzítéssel, így pontosan számszerűsíthető minden változtatás és a végeredmény.

 

 

 

 

 ÁRAK / IDŐPONTOK / TUDNIVALÓK

 

 

 Bejelentkezés és információ:

retulbikefit@speed-way.hu

+36 20 747 3011

 

 

Időpontok:

A testreszabás igénybevételéhez előzetes időpont egyeztetés szükséges.

A mérés időtartama min. 2 óra.

 

Mit hozzak magammal?

A mérésre mindenképp hozd magaddal:

a kerékpárod, kerékpáros cipőd, kerékpáros nyári ruhád.

 A digitális mérés precizitása miatt fontos, hogy a ruházatra tett érzékelők ne mozduljanak el. Kérünk, hogy passzos, kantáros kerékpáros nadrágban, mezben és zokniban gyere a mérésre. A rád rögzített jeladó tápegységét a mez hátsó zsebébe tudjuk tenni, vagy a kantárra tűzni. 

 

Hozhatok-e több kerékpárt?

Igen, van lehetőség több kerékpár beállítás​ára is, ez több időt és egyéni díjszabást igényel, ezért mindenképp jelezd felénk előre.

 

Árak:

A digitális Retül Bike Fit kerékpár testreszabás díja 49.000 forint, mely tartalmazza az esetleg szükséges utánállítások, korrekciók díját is.

 

 

Retül Bike Fit - kerékpár testreszabás, bike fitting / bike fit Budapest.