SPECIALIZED DIVERGE 2021

létrehozva: 2020.06.21

 

2021-ben a Specialized Diverge általános modellfrissítésen esett át. Alapjaiban módosult a vázgeometria, progresszívebb lett, hosszabb felsőcsővel, nagyobb „reach” értékkel, hoszabb tengelytávval, némileg magasabb középrésszel rendelkezik a 2021-es modell. Növekedett a gumiabroncs férőhely is, 28” méret esetén 47 mm külsőkkel szerelhetjük a kerékpárt, 650b kerekek esetén pedig 2.1” szélességig léphetünk fel. A középrész pozíciójának emelése elsősorban a 650b kerekek használhatóságát segíti elő. Modelltől függően látták el a legújabb generációs Future Shock 1.5 és a felkeményíthető 2.0 rugózó elemmekkel. A hajlított kormányos verzió esetén igen széles a paletta, 9 modell érhető el. A hagyományos verzió mellett idén találunk 2 egyenes kormányos, ún. EVO verziót is, amely némileg módosított vázzal, az egyenes kormányos pozícióhoz igazodó geometriával érkezik.

 A váz geometriájának módosulása rendkívüli hasonlóságot mutat a modern mountainbike kerékpárok változásaival. A nagyobb „reach” érték, laposabb fejcsőszög, növelt villa „offset”, végeredményben hoszabb tengelytáv mind-mind a megnövekedett stabilitást és kontrollt szolgálja. A reach érték növekedése magával hozza a rövidebb kormányszár használatát, így kevésbé kerülünk az első kerekünk fölé. A villa szöge körülbelül 1 fokkal lett laposabb az elődhöz képest. Egyre többen és egyre szélesebb spektrumban használják a gravel kerékpárokat terepen, így ez az előrelépés talán borítékolható is volt. A maximálisan elhelyezhető 47 mm külső biztosan kiszolgál extrém burkolaton is, de további nagy előnye az új modellnek, hogy 42 mm külsőszélesség mellett egy szett sárvédőt is fogadhat a váz.

 

 

További figyelmet érdekel a hajtás oldalon a láncvilla elvékonyítása is, itt a karbon „híd” könnyen kezeli a megnövelt gumiszélesség és a többtányéros hajtási rendszerek fogadását is anélkül, hogy a láncvilla magasságbeli pozícióján vagy a hosszán változtatni kellene. Ugyanezen láncvilla egy beépített gumi védőt is tartalmaz a lánc-belebegés káros hatásainak kivédésére. A  középrész 5 mm-el került feljebb, hogy kisebb kerékméret esetén se akadjunk el a hajtókarral.  

 

 

A vázméretek az alumínium alapanyagúak esetén 44-61 cm méretek között, míg a karbon verziók esetén 49-61 cm között érhetőek el. A vázon és a villán nem kevesebb, mint 6 rögzítési pontot találunk kulacstartók és egyébb kiegészítők elhelyezéséhez. A tárolást tovább könnyíti a Comp modelltől megjelenő SWAT Box. A korábban a Stumpjumper kerékpárokon debütált, vázon belül elhelyezett tárolórgység használata talán a Diverge bringák esetén a leginkább kézenfekvő megoldás. A Diverge Comp modellek másik előrelépése az itt megjelenő, csillapított úttal rendelkező, felkeményíthető (zárható) Future Shock 2.0. A Future Shock kényelmi elem megjelenése óta nyugodtan nevezhető telitalálatnak a Specialized részéről, mivel a szakírok és a felhasználók is imádják az általa elérhető komfortot és kerékpár kezelhetőséget. A 20 mm mozgása tökéletesen elég arra, hogy a fárasztó káros hatásokat, rászkódást és vibrációt kizárják, miközben nem befolyásolja negatívan a kerékpár irányíthatóságát. A karbon modellek esetén a Specialized továbbra is a Fact 9r szövetrendszert alkalmazza, méréseik és tesztjeik alapján továbbra is ez teljesítit legjobban a gravel felhasználás kívánalmait.

 

 

Az alumínium verziók E5 Premium Aluminium alapanyaggal:

  • Diverge Base E5, Diverge Elite E5 és Diverge Comp E5 (Future Schock 1.5-el)

Karbon modellek Fact 9R alapanyaggal, Future Shock 1.5-el:

  • Diverge Base Carbon, Diverge Sport Carbon

Karbon modellek Fact 9R alapanyaggal, Future Shock 2.0-val, SWAT Box-al:

  • Diverge Comp Carbon, Diverge Expert Carbon, Diverge PRO Carbon

A paletta királya itt is az S-Works modell, Fact 11r alapanyaggal, Future Shock 2.0-val, SWAT Box-al, és Dropper Post-al.

 

 

És hogy milyen újdonsággal szolgálhat még a Specialized? Old-school mountainbike stílusban ősztől elérhető 2 EVO verzió is. EVO név alatt a Specialized rendszerint módosított, extrémebb felhasználásra szánt modelleket prezentál, és most sincs ez másképp a Diverge EVO-k esetén sem. A két Diverge EVO modell váza nem egyezik a hajlított kormányos vertóziókkal, a csőhosszak és szögek egy keményebb felhasználásra szánt, egyenes kormányos kerékpárt formázzák. A kerékpár létjogosultságát 2 dolog alapozza meg: sokan érzik magukat nagyobb biztonságban és komfortosabb kerékpárkezelésben egyenes kormánnyal a kezük ügyében, továbbá a kerékpár előképének tekinthető Sirrus X sorozat sikere is motiválta a fejlesztőcsapatot. És talán az is, hogy a fiatal gravel kategória egy kötetlen műfaj, továbbra is formálódik és keresi a saját határait.

 

Specialized Diverge Sport Budapest

 

SPECIALIZED DIVERGE kerékpárok 2021-es palettáját IDE KATTINTVA ÉRED EL!