"SKILL TRIATLON" Triatlon specifikus kerékpárostechnikai-edzéssorozat

létrehozva: 2017.04.20

A triatlon technikai edzések célja az ügyesség, magabiztosság és így a gyorsaság fokozása a kerékpáron.

. A gyakorlás a versenyeken is segíteni fog, hiszen ha ügyesebben meg tudod oldani a technikás részeket, azzal sok időt és energiát spórolhatsz magadnak. Az időfutamon a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozott tempóban teljesítsd a távot, akár kanyarokról, visszafordítóról, nehéz lejtmenetről vagy a kerékpáron való táplálkozásról legyen szó.

A triatlon technikai edzésekre azzal a kerékpárral gyere, amivel a versenyeken indulsz.  A feladatok során használjuk a könyöklőt is, lesznek „könyöklő specifikus” gyakorlatok is.


 1. Alkalom
  Rövid bemutatkozás után átbeszéljük, hogy mit jelent a kerékpár testre szabása (bike sizing és bike fitting) és hogy milyen elvek alapján állítják be a stoplit, nyerget és a kormányt a szakemberek. Ezek után áttérünk arra, milyen az ideális testtartás, miért igényel ez minden egyes kerékpárosnál más beállítást és mik a leggyakoribb panaszok kényelmi szempontból. Fontos, hogy a kerékpár egyszerre legyen kényelmes és jól kezelhető. Ellenőrizzük mindenki kerékpárját. Kicsit kerékpároztok egyenes szakaszon illetve kanyarban. Egy rövid rávezető gyakorlattal zárjuk az alkalmat – hogyan lehet kis mozdulattal irányítani a kerékpárt.
 2. Alkalom
  A kanyarodást vesszük górcső alá. A kanyarvételt 3 szakaszra bontva vizsgáljuk meg: rákészülés, kanyarvétel, továbbhaladás. Így könnyebb lesz ráérezni a gyakorlatban. Minden szakaszról elmondom a tudnivalókat, ezt a receptet kéne alkalmaznotok a gyakorlás során. Egyetlen, közepeses tempóval megkerékpározható kanyarkombinációban fogtok gyakorolni.

  3. Alkalom
  A visszafordító kanyart fogjuk gyakorolni. Az előző edzésen elmondottakat annyival egészítjük ki, hogy a kanyarvétel előtt bekönyökölve kell kerékpároznotok, ebből a pózból kell rákészülni a kanyarra. Azt is elmondom, hogy a kanyar után hogyan célszerű megint felvenni a tempót és visszatérni a könyöklő pózba.

  4. Alkalom
  Egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal folytatjuk. Ezt tartom a legnehezebb edzésnek. Nem csak a kerékpáron való táplálkozást könnyíti majd meg, de az ügyesebbek a depózásnál is sok időt tudnak majd nyerni, ha kitartóan gyakorolnak. Akinek a kanyarvétel jól ment, az ezen alkalommal is ügyes lesz. Készség szinten nagy az átfedés a kerékpáros egyensúly érzék és a magabiztos kanyarvétel között. Tehát akinek a kanyarodás problémás, az első lépésben egyensúly gyakorlatokkal tudja majd fejleszteni magát.