A Börzsönyi gravel kör

létrehozva: 2018.04.23

Változatos szakaszok felfűzve egy kemény gravel útvonalra. A hajlított kormánnyal is teljesíthető utakról.....

A Börzsöny hegység a legmagasabb hegyeink közé tartozik, és ez azzal jár, hogy kerékpáros szemmel is bőven tartogat kihívásokat. A hegység lába mentén sok helyütt alacsony forgalmú utakon tekerhetjük körbe a hegyet, a népszerűbb, Duna-menti szakaszon pedig kerékpárút segít elkerülni az autósokat. Kellemetlenebb, nagyobb forgalmú rész csak az észak-keleti oldalon található, itt marad a 2-es főút azoknak, akiket nem rettentenek el a nagyobb járművek. Országútival további két szakasz érdemel említést: ugyan helyenként kifogásolható minőségű aszfalton, de kellemes túrát tehetünk a déli oldalon a Szokolya-Kóspallag-Márianosztra körön, kiegészítve a Szent-Orbán fogadóhoz történő felmenetellel. Szintgyűjtésre is alkalmas terepen járunk! A másik kiemelendő aszfaltcsík Kemencéről visz át Diósjenőre a Kemence patak völgyében. Ez az ország egyik leghangulatosabb, forgalom elől lezárt erdei útja, ahol az útminőségre sem lehet panaszunk.

Ha gravelv bringán, vagy bármilyen más, ballonosabb külsővel rendelkező bringán ülünk, akkor további területeket kapcsolhatunk hozzá a túránkhoz, edzőkörhöz. A Szent-Orbán fogadó mögött rövid szórt út visz át egy aszfaltozott erdészeti útra Nagybörzsüny irányába, a Kemence patak völgyével párhuzamosan Bernecebarátit Nagyoroszival is egy kerékpározásra alkalmas vegyes burkolat kapcsolja össze, és a Nógrád települést Királyréttel összekapcsoló kerékpárút is szórt felületű, a legfinomabb fajtából.

Frissítési lehetőségek:

A Duna-part és a Börzsönyi kistelepülések is tele vannak kisboltokkal, kocsmákkal, majd minden településen találtok közkutakat, továbbá a Börzsöny-hegységben kiemelkedően sok forrást is találhatsz. Kifejezetten ajánljuk a 2019-ben megújult Királyréti büfét, hangulata és kínálata passzol a teljesítendő körhöz 

A saját, nagyobb kihívást jelentő körünkhöz kapcsolódó Strava linket itt találjátok: KLIKK IDE!