SPECIALIZED TURBO LEVO az e- bike-ok királya terepen

létrehozva: 2017.03.26

TURBO LEVO 2017 - A jövő elkezdődött!

 

Mielőtt belemerülnénk a Turbo Levo bemutatásába, pár gondolat az E-MTB kerékpározásról.

 

A legtöbb klasszikus bringás elsőre idegenkedik az elektromos kerékpároktól, azzal, hogy "helyettünk dolgozik", "ez nem edzés", "nem teljesítmény", stb.

Az e-bike-ok valóban nem határaink feszegetéséről szólnak, a fizikális állóképességünk tekintetében. Persze ily módon is használhatjuk őket, de valójában ezek a kerékpárok a határtalan élményről szólnak. 

Egy hagyományos kerékpár nyergében egy átlagos felhasználó, két óra alatt, terepen ~30 km megtételére képes. Egy elektromos kerékpárral ez akár a táv a duplájára nőhet. A két óra elteltével a fáradtság és a fizikai igénybevétel, ha akarjuk ugyanakkora lesz, a bejárt és felfedezett ösvények, hegycsúcsok és a lejtőzés élménye viszont a kétszeresére nő. Arról nem is beszélve, hogy egy E-MTB mennyivel stabilabb a lejtőkön, mint egy hagyományos kerékpár, de erre kitérünk a későbbiekben.

A másik, itthon is egyre népszerűbb felhasználási mód, a közös családi kerékpáros program lehetősége. Kerékpárosként sokunknak okoz gondot, hogy amíg a család férfi tagjai bringázással töltik szabadidejüket, a barátnők, feleségek, édesanyák, edzettség hiányában kimaradnak ezen programokból. Egy e-bike nyergében számukra is élmény lesz a közös kerékpározás (csak tudjuk tartani velük a tempót...).

 

 

Specialized Turbo Levo E-bike 2017

 

Kezelhetőség

Az első és legfontosabb, hogy a Turbo Levo nem egy elektromos kerékpár, hanem egy vérbeli mountain bike, ami elektromos hajtást kapott!

A Levo egy elképesztően jól irányítható, kompromisszummentes trail bringa. A lapos fejcsőszögnek (67°), a rövid és hajlított felsőcsőnek, az alacsony középcsapágynak (342mm) és az extra rövid (459mm) láncvilláknak köszönhetően, egy igazi élménykerékpár.

Az alacsonyra épített motornak és az integrált akkumulátornak köszönhetően a bicaj súlypontja a lehető legalacsonyabbra került. Ez extra stabilitást és tapadást eredményez minden terepen.

 

 

Integrált erő

A Turbo Levo kerékpárokat nézve rögtön feltűnik a letisztult megjelenés és a jól elrejtett, magas szinten integrált elektromos meghajtás. Ez köszönhető egyrészt a világ egyik leginnovatívabb kerékpárgyártójának, a Specialized-nak, másrészt a kiegészítő elektromos meghajtást szállító német autóipari óriáscégnek, a Brose-nak.

A Brose meghajtás rendszerek sikeressége 3 pilléren nyugszik:

-          a legmagasabb motorteljesítménnyel és nyomatékkal rendelkezik a jelenleg alkalmazott rendszerek közül

-          egyedi felépítésének köszönhetően – belső szíjhajtás – a Brose motorok dolgoznak a legalacsonyabb zajszinttel más középmotoros gyártók termékeivel összehasonlítva

-          a Brose adja a legnagyobb szabadságot a kerékpárgyártóknak. Míg minden más gyártó teljes rendszert (motor + akkupakk + kezelő és visszajelző egység) kínál, a Brose márkanév alatt csak egy fejlett elektromos motort szállít a német cég. A kezelő-, kijelző egység már opcionális, az akkut pedig 100%-ban a kerékpárgyártóra bízza, így jöhetnek létre a legmagasabb szinten integrált, rejtett rendszerek. A kerékpárgyártó a kerékpár stílusához igazíthatja az akkumulátor méretét, teljesítményét és pozícióját, így jöhetnek létre a manapság leginkább ízlésesnek tartott, vázba integrált megoldások.

A Turbo Levo letisztult megjelenésében nagy szerepet játszik, hogy a kormányon nincs ott az elektromos kerékpároknál megszokott óriás kijelző. Az elektromos rásegítés kezelőszerve az alsócsövön, az integrált akku oldalán található, 3 kezelő gombbal és a egy 10 elemből álló ledsorral. A ki/be-kapcsolást és a 3 különböző rásegítési fokozat közti váltást intézhetjük itt, a ledsor pedig egyértelmű visszajelzést ad az aktuális rásegítési fokozatról továbbá az akku töltöttségi szintjéről is.

A Levo elektromos rendszere ennél sokkal összetettebb feladatokra is képes, illetve sokkal több adatot is kinyerhetünk belőle, az okostelefonra letölthető Mission Control applikáción keresztül.

 

Mission Control

A Specialized Mission Control szoftver segítségével telefonunkon keresztül konfigurálhatjuk a rásegítés mértékét, adatokat kérhetünk le a kerékpár állapotáról és saját teljesítményünkről.

 

 

Hatótáv

Alapesetben három különböző mód közül választhatunk kerékpározás közben, melyet az akku kijelző egységén állíthatunk, a terepviszonyoknak megfelelően.

Turbo mód – a legerősebb, maximális rásegítéssel.

Trail mód – közepes rásegítés, nagyobb hatótáv.

Eco mód – alacsony rásegítés, extra hosszú hatótáv.

Ha nem akarod menetközben állítgatni és nem akarsz ezen aggódni, van egy másik, egyedülálló megoldás is.

 

Smart Control

A telefonunkra letöltött Mission Control applikáción beállíthatjuk a megtenni kívánt távot, a tervezett időtartamot és azt is, hogy a bringázás végén mekkora töltöttségi szint maradjon a akkuban. Majd zsebre rakhatjuk a telefont. A Smart Control algoritmusa ezután automatikusan szabályozza a motor teljesítményét, így nekünk semmi mással nem kell törődnünk, csak a Levo nyújtotta élményekkel.

A Smart Control GPS alapon működik, figyeli a terepviszonyokat, így még pontosabban ki tudja számolni a hatótávot.

 

 

A Specialized Turbo Levo kerékpárok elérhetőek háromféle kerékmérettel és női kivitelben is.

Nézd meg itt: 

 

 Vagy válaszd verhetetlen áron a Comp 6Fattie modellt! (csak korlátozott darabszámban elérhető.) Klikk a képre!

 

 

 

 

További Specialized, Bulls és Merida E-Bike kínálatunkért pedig kattints ide:

 

Specialized, Bulls, Merida E-Bike kínálatunk