Új kerékpár vásárlás?

létrehozva: 2016.07.12

Mire szükséges figyelni és miben segítünk mi, egy új kerékpár vásárlásakor?

 

 

Felhasználási terület meghatározása:

Sokszor látunk hegyikerékpárokat városi kerékpáros közlekedők alatt, terepen trekkinggel ügyetlenkedő vagy az aszfalton terepgumival erőlködő bringásokat.

Papucsban sem indulunk magashegyi túrára, igaz?

Hol és mire szeretnénk használni a kerékpárt? Ezt kell definiálnunk, ha élvezni szeretnénk a kerékpárunk nyergében töltött időt.

Szaktudásunkkal ebben segítünk először vásárlóinknak: felmérjük a felhasználó igényeit, meghallgatjuk elképzeléseit, céljait, hogy hol és mire szeretné használni leendő kerékpárját. Ezen szempontok alapján ajánlunk a számára megfelelő kerékpár típust, típusokat.

A jó szakboltot, a „lakossági” üzlettől a minőségi értékesítés előtérbe helyezése különbözteti meg a mennyiségivel szemben. Nálunk egy kerékpár eladás/vásárlás sokszor órákba telik, de a végén egészen biztos, hogy vásárlónk a számára legmegfelelőbb kerékpárral lesz gazdagabb.

A választott kategórián belül, a felhasználó egyéni igényeitől, céljaitól függően segítünk a kerékpár felszereltségének kiválasztásában is.

Ha megvan, milyen kerékpár lesz az ideális, a legfontosabb lépés:

A felhasználó testmagasságának és testarányainak megfelelő vázméret pontos kiválasztása:

A lábméretünknél 1-2 számmal eltérő cipőben is "képesek vagyunk" gyaloglásra, de vajon mennyire lesz kényelmes?

Ez igaz a kerékpár méretválasztásra is. Alapvető tévhit, hogy a nyeregmagasság állítgatásával a számunkra nem megfelelő vázméret is jól használható lesz. A nyeregmagasság-állítás csak finomhangolásra szolgál egy helyesen kiválasztott vázméret esetében!

A nem megfelelő vázméret választás következményei:

 

  • a kerékpár rosszabb irányíthatósága
  • ízületi bántalmak (hosszú távon ízületi kopás)
  • jelentős teljesítményromlás, az ok: az izomzat nem tud hatékonyan működni
  • csukló, kar, váll, nyak, derék, stb. fájdalomérzet, zsibbadás kerékpározás közben

Helyesen kiválasztott vázméret esetén:

 

  • elkerülhetjük az ízületi bántalmakat, sérüléseket
  • magabiztosabb lesz a kerékpár irányíthatósága, így az esések, balesetek esélye is kisebb
  • akár 20-30%-kal jobb teljesítményre lehetünk képesek
  • finomhangolni tudjuk a kerékpárt saját testarányainkhoz, ezáltal kényelmesen és fájdalommentesen kerékpározhatunk

A megfelelő vázméret kiválasztása a szakember feladata. Ha szükséges, a méretválasztáshoz speciális állványba tesszük az adott kerékpárt, számolunk, méricskélünk, összehasonlítunk geometriákat, kormányszárat cserélünk, stb., hogy biztosan az optimális vázméretet ajánljuk.

Illetve lehetőséget biztosítunk a megvásárolni kívánt kerékpár görgőn való kipróbálására is.

Professzionális bike fitting szolgáltatásunkkal, a sportolási célra használt kerékpárok testreszabásában tudunk segíteni, hogy a maximális teljesítményt hozd ki magadból a nyeregben ülve és fájdalommentesen kerékpározhass hosszabb távokon is.

Bike fitting szolgáltatásunkat elsősorban a triatlon, országúti és MTB sportokhoz ajánljuk. (bővebb információ: „ProSit” menüpont)

 

Üzletünkben a szaktanácsadás, méretajánlás ingyenes. Vásárlás után minden kerékpárunkat összeszerelve, beállítva, menetkész állapotban adunk át új gazdájának, aki biztos lehet benne, hogy bármilyen kérdéssel fordul hozzánk a jövőben, legjobb tudásunk szerint fogunk tanácsot adni, illetve segíteni, ha szükséges!