SPECIALIZED CHISEL MTB KERÉKPÁROK

létrehozva: 2019.12.06

 

Magas teljesítmény, alacsony súly, ütős kinézet. Leegyszerűsítve így foglalhatóak össze a benyomásaink a Chisel bringákkal kapcsolatban.  

 

 

Specialized Chisel Comp 2020

 

 

2018-ban mutatkozott be a Specialized Chisel a hardtail mtb kategóriában. A régóta palettán tartott merevfarú alumínium Stumpjumper HT utódja lett, de egy teljesen megújult vázról beszélhetünk, miután az előd alapos ráncfelvarráson esett át.

A váz alapanyaga M5 prémium alumínium és tömege igen kedvező: 1350 g, ami 200 g-al könnyebb, mint elődje, a Stumpjumper HT. Ez a súlymegtakarítás részben a Specialized „D'Aluzio Smartweld Technology” használatának köszönhető.

A Smartweld technológia néhány évvel ezelőtt az Allez országúti vázaknál jelent meg, majd a Diverge-en is alkalmazták, a Chisel pedig az első mtb modell, ahol ezzel a technológiával dolgoznak. A hagyományos iskola esetén az  alumínium alapanyagú csövek illesztése a formára metszett csővég vagy csővégek egymáshoz hegesztésével történik. A Smartweld technológia viszont hidroform eljárással gyártott és optimálisabb kapcsolódási pontokkal előre ellátott elemeket rögzít egymáshoz jobb hegesztési kapcsolatokkal. A hidroforming elemek és az optimalizált pozícióban elhelyezett kapcsolatok jobb minőségű, műszaki szempontból erősebb csomópontokat adnak, amelyek a váztervezőknek is több lehetőséget és nagyobb szabadságot biztosít. A végeredmény pedig egy merevebb kapcsolatokkal rendelkező, de sokkal könnyebb alumínium váz.

 

specialized chisel kerékpár

 

A 69,8 fejcsőszög és 430 mm láncvilla hossz, a megnövekedett „reach” érték egy teljesítményorientált és agilis xc/maraton gép alapjait adják. A geometria szinte megegyezik a csúcs XC gép, az Epic HT geometriájával.

A karcsú csövek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek a kerékpárnak és ezt segíti elő a vázon belüli bowdenvezetés is. A hagyományos váltó és fék vezetékek mellett az utólagosan beépíthető dropper nyeregcső kábelezés is szintén rejtve marad. A nyeregcső átmérője 27,2 mm, váz hátul 12x148 tengellyel fogad hátsó kerekeket, hiszen a Boost szabvány alkalmazása nélkül nem beszélhetnénk teljesítményorientált kerékpárról.

A Specialized Chisel idén két verzióban és vázszettként érhető el, szuper színekben. A megújult Rock Shox Judy teleszkópos villa az „XS” méretű modellekben 80 mm rugóúttal kalibráltak, az „S” méret esetén ez 90 mm, míg az ennél nagyobb méretek 100 mm úttal rendelkeznek. A SRAM SX 1*12 hajtást/váltást és Shimano fékeket találunk a kerékpárokon, és a 2 Bliss Ready Fast Trak külsők a belső nélküli használatra is készen állnak.

 

Letisztultság, teljesítmény, mindezt egy kedvező árú mountainbike-on: Specialized Chisel!

 

A teljes Specialized Chisel kerékpár palettáért KATT IDE!